In de Schik

Schik is een uitgave van de Klup Twente: van, voor en over mensen met een beperking en allen die hen een warm hart toedragen. Schik verschijnt 4 keer per jaar. In de Lente editie van 2017 stond een artikel over mijn Mixed Media kunst, geschreven door Margreet Strijker:

 

Richard Steunenberg, de eigenaar van RCTM reclamebureau, doet de opmaak van Schik. Hij is graficus van beroep en zorgt er voor dat alle verhalen, foto’s, strips en spelletjes een mooi plekje in het ‘boekje’ krijgen. In zijn vrije tijd mag Richard graag schilderen en Mixed Media kunst maken.

Wat schilderijen zijn dat weet iedereen wel, maar wat is Mixed Media?
‘Dat zijn ruimtelijke objecten van bijvoorbeeld glas of keramiek, bijvoorbeeld beelden of schalen. Het betekent dat ik allerlei materialen en kunstvormen gebruik.’

Op je website staat: ‘Ik probeer het karkas van mijn bestaan te verbeelden’. Wat bedoel je daar mee?
‘De leidraad in mijn werk is het christelijk geloof. Het gaat over hoop en een betere toekomst. Hoop op een nieuwe schepping. De basis van een kunstwerk bestaat vaak uit foto’s, krantenberichten, lijmsoorten, toiletpapier, metaal, afval etc. Over die rommel van onze huidige wereld schilder ik een nieuwe schepping. Vaak abstract, dat betekent dat het niet echt herkenbaar is. Maar ook weleens realistisch, dan kun je dus wel zien wat het is. In eerste instantie is het een landschap of portret maar onderhuids is het de actualiteit van het moment. Het gaat eigenlijk over de zoektocht naar de zin van het leven.’

Deze LenteSchik is het vierde boekje dat jij hebt opgemaakt, kende je De Klup daarvoor ook al?
‘Ja, sinds een jaar of acht. Ik woon vlakbij het Meester Siebelinkhuis en toen ik daar voor het eerst binnenkwam ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Het is er zo bijzonder dat ik graag iets wilde doen. Zo heb ik bijvoorbeeld het ontwerp voor de website gemaakt en het logo van FUN-IE-FIT bedacht.’

Als de lezers nieuwsgierig zijn naar je kunst, kunnen ze een kijkje nemen op www.richardsteunenberg.nl . Maar het is misschien nog leuker om je schilderijen en objecten in het echt te zien. Kan dat?
‘Ja, ik doe mee aan ‘Kunst in Boekelo’ dat in het Hemelvaartweekend (25, 26, 27 en 28 mei) gehouden wordt. Ik zou het heel leuk vinden als mensen van De Klup daar een kijkje bij mijn expositie komen nemen. Maar eerder kan ook. Op zaterdag 25 maart van 10.00 tot 17.00 uur en op zondagmorgen 26 maart rondom de dienst exposeer ik samen met andere kunstenaars in onze kerk: Baptisten gemeente De Bron aan de Adriaen Brouwerstraat 2 in Almelo. Iedereen is van harte welkom!’